Grunge cover slidt og beskidt med stil Zigns

Grunge er en særlig stil, der tillader det rustikke. Slidt og beskidt. Rust, ætsninger, forfald – med et lille strejf af militær og apokalypse. Grunge er støvsuget for pænhed og hverdagsorden og grunge-stilen er oprindelig baseret på en særlig musikstil, der har nær tilknytning til Seattlerock-bølgen, der indtog verden for snart 25 år siden. Grunge-design går aldrig af mode. Stilen skal bruges med varsomhed, men den tilfører stor personlighed til designet. Selv er jeg storbegejstret for grunge-design. 

Ordbog: Grunge [udtales grunsch] betyder snavset.

Grungestemning

Grungedesign er modsætningen til det dyre, glittede design. Grunge er pixelleret og ligner noget, der er kopieret for femte gang i en gammel sort-hvid kopimaskine og derefter farvelagt i hånden. Det er gamle plakater der er vasket væk af regnen, bogstaver der sidder skævt og er ødelagte af slid. Ord som BZer, punk og militærstøvler falder mig først for. Det har en særlig dommedagsnaivisme over sig. Designet er godt til at skabe en rå stemning, men du skal ikke bruge den til at sælge barbiedukker.

Billede fra vintageadbrowser.com David Carson
pigtråd

 

 

David Carson
Ray Gun magasine

Grunge-designerens far

David Carson er den designer, der lagde grunden for grunge-design. Han var grafisk designer, art director og ‘surf bums’.
Hans RayGun Magazine var provokerende i stil og indhold. I et nummer satte han en hel artikel op med skrifttypen Zapf Dingbat, fordi han mente at interviewet med Brian Ferry var kedeligt og uinteressant.

Gå eventuelt på ebay.com, søg på Raygun Magazine og se David Carsons design.
Der er naturligvis mange andre designere, men det var David Carson, der lagde stilen.

Mange dygtige grafiske designere hører vi aldrig om, men hvis du kigger på pladecovers og cd-covers (du ved, fra den tid, hvor musik var hardware), så finder du mange, geniale designs.
Mike Shinoda fra Linkin Park er en habil grafisk designer. Han designede blandt andet coveret til cd’en Hybrid Theory. Et smukt stykke grafik, der også bruger et element (soldaten) fra streetart designer Banksy.

pigtråd

Inspiration i ord

Pearl Jam, Nirvana, Linken Park, Rammstein
Militærbaser, militærstøvler, soldaterhjelm, maskinpistoler, minestrimler, nedlagte fabrikker, revnede betonmure, rustne stålplader, forvasket, forrevet, itu.

Hvor kan du bruge grungedesign

Grungedesign er et statement og er den maskuline udgave af ‘chabby chic’ (slidt og hvidt).
Det er et ‘ungt’ design, som ikke hører til i segmentet ‘Villa, volvo og vovhund’.

Brug grunge her:

  • ung herremode, accessories, streetware, caps, udendørstøj, læder og tøj med holdning
  • musik, kunstudstillinger, indiefilm og eksperimenterende kunst
  • plakater og webdesign
  • ungdomsskoler og alternative ungdomsgrupper.
Rammstein Rosenrot
Rosenrot
Rammstein
Linken Park Hybrid Theory
Hybrid Theory
Linkin Park
Emphatic Another Life
Another Life
Emphatic

 

pigtråd
grunge farver

 

 

Farver

Farverne i grunge-design er typisk mørk og desaturated (lav farvemætning). Det svarer til at du tager din farvepalette og blander sort i den. Paletten er primært grå, grønlige toner, blå toner og rødgule nuancer. Signalfarver kan være rød og kraftig gul.

Download en grunge farvepaletten her som ase-fil (du kan importere filen i alle dine Adobe-programmer).
Her er alle farver angivet i RGB-værdier.

åigtråd

Effekter

Løbende maling, revnede mure, afskallede vægge

Anløbne og rustne stålplader, støv, ødelagte rammer og ridsede negativfilm

Forrevne bogstaver, pletter, beton, stempler, megagrafik

Pigtråd, rustne kæder, skudhuller, søm og skruer

grunge-design military
Typisk grunge design
Skrifttype: If
pigtråd

Skrifttyper

I grunge-design behøver du ikke at bekymre dig om, hvorvidt teksten er knebet og spatieret korrekt. Jo mere ‘loose’ og uens, jo bedre. Defor kan du med sindsro bruge alle de gratis skrifter du vil. Søg blot på ‘grunge fonts’ og det fantastiske internet leverer hundredvis af skrifter til dig.
Husk dog, at hvis du bruger skrifterne kommercielt kan der være en brugsafgift. Der er tords alt en designer, der har brugt mange timer på at designe skriften.

Laver du magasiner eller brochurer i grunge-design, er det en god ide at have en neutral brødtekst, der er nem at læse. Vil du være på den sikre side bruger du Helvetica. Er du lidt fræk, kan du bruge Courier eller en anden skrivemaskineskrift. Det giver et råt udtryk og er trendy lige nu.

Skrifttypen jeg har brugt i billeder herover hedder If og kan downloades ganske gratis her.

Store stencilskrifter er ofte brugt i grunge-design, fordi de ligner den slags bogstaver man i ‘gamle dage’ købte på gnideark eller typiske stempelskrifter, som massestemples på for eksempel papkasser. typografien skal ikke være perfekt. Den må gerne være slidt, uens og ramponeret.

Grunge-design courier
Grunge distressed
Rust
Grunge hazard
Tear plate grunge
pigtråd

Mere inspiration til grunge-design

Google Søg på grunge style, grunge posters, grunge backgrounds, grunge design, street art, deconstruction og så videre 35 grunge designede hjemmesider Youtube Søg grunge design og grunge tutorials Rigtig god fornøjelse.

Sådan laver du rust i photoshop

Sådan laver du rusteffekten jeg har brugt til bogstaverne GRUNGE i blogbilledet